Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел, отговаряща по темата, обясни, че с последните решени технически проблеми преговорите приключват успешно. 

Настоящите правила съществуват от края на 1980 г. и са преразглеждани няколко пъти оттогава, за да се приспособят към непрекъснатата трансформация на сектора, по-специално чрез неговата цифровизация и разработването на нови средства за достъп до аудиовизуално съдържание.

Промените в директивата са многобройни и включват:

- Разширяване на някои разпоредби към платформите за видео по заявка. Например, Facebook и Youtubе ще трябва да въведат мерки за защита на непълнолетните от вредно съдържание или да предпазят широката общественост от подбуждане към насилие или омраза

- По същия начин защитата на непълнолетните е увеличена за програмите на телевизионните оператори и платформите за видео по заявка.

- Правилата за реклама са засилени с цел да се защитят децата от неподходящи аудиовизуални търговски съобщения, например за храни с високо съдържание на мазнини, сол / натрий или захари. Рекламата на тютюн остава забранена във всички видове медии. Държавите-членки имат свободата да прилагат по-строги правила, забраняващи рекламирането на алкохол.

"Европейската култура също печели, тъй като телевизионните оператори ще продължат да бъдат задължени да излъчват европейски произведения в поне  50% от зрителското време (включително национално съдържание). Услугите "Видео по заявка" ще трябва да гарантират дял от най-малко 30% от европейското съдържание в своите каталози и да осигурят добра видимост на европейското съдържание в своите оферти", коментира българският еврокомисар Мария Габриел. 

След официалното потвърждаване от Съвета и гласуването в пленарна зала на Европейския парламент, новите правила ще трябва да бъдат транспонирани в националното законодателство на държавите членки. 

В момента има 241  гости и няма потребители и в сайта

Top