официално започнаха преговори за всеобхватно и амбициозно търговско споразумение между ЕС и Австралия.

Австралия е една от отбелязващите най-голям растеж развити икономики в света. Бъдещото споразумение ще позволи на европейските предприятия да се конкурират при еднакви условия с предприятията от държавите, с които Австралия вече има търговски споразумения. ЕС вече е вторият по големина търговски партньор на Австралия. Двустранната търговия със стоки расте с постоянни темпове през последните години, като миналата година достигна почти 48 милиарда евро.

Секторите, от които се формира по-голямата част от износа на ЕС за Австралия, са транспортно оборудване, машини и апарати, химикали, храни и услуги. Двустранната търговия с услуги възлиза на около 28 милиарда евро. Чрез споразумението търговията със стоки между двете страни партньори би могла да се увеличи с над една трета.

След днешното събитие първият официален кръг от преговорите между екипите от преговарящи на двете страни ще се проведе в Брюксел от 2 до 6 юли.

Започването на преговори с Австралия идва след приключването на търговските преговори с Япония през миналата година и с Мексико през пролетта на тази година, както и след влизането в сила на търговското споразумение между ЕС и Канада през септември миналата година.

 

Приложение:

В момента има 224  гости и няма потребители и в сайта

Top