en

БТПП бе домакин на редовната среща на Евроклуба, която отбеляза поемането на председателството на съвета на ЕС от Република Малта

1btpp sabitieНа редовната си среща по случай поемането на председателството на съвета на ЕС от Република Малта Евроклубът към БТПП отново събра редица дипломати, представители на бизнеса и институциите в страната. По време на срещата на Евроклуба БТПП представи обобщените резултати (презентация БТПП, цяло изследвавне) от проучването за бизнес климата Eurochambres Economic Survey 2017.

Председателят на БТПП, г-н Цветан Симеонов, откри срещата с приветствие към гостите, след което даде думата на председателя на Евроклуба - проф. Ингрид Шикова. Тя отбеляза изключително успешното представяне на Република Словакия като председател на съвета на ЕС, като допълни, че тази оценка се дава дори от опозицията в страната.

В презентацията си посланик Мариян Якубоци направи обобщение на изминалите шест месеца с представянето на статистика за извършеното по приоритетите до момента. От събитията, състояли се в Словакия, особено внимание бе обърнато на форума Bratislava Summit, провел се през миналия септември, основна тема на който бе бъдещето на Европейския съюз след излизането на Великобритания от него. Посланик Якубоци информира гостите както за мероприятията, проведени в Брюксел и Братислава, така и за тези, проведени в България, като спомена, че цялата дейност по подготовката и изпълнението на председателството е била подчинена на трите принципа: постигане на осезаеми резултати, преодоляване на фрагментацията и насочване на вниманието към гражданите.

Продължавайки темата за това какво е нужно за едно успешно председателство посланикът на Малта, проф. Лино Бианко, представи на гостите амбициозните приоритети на Малта и обобщи някои сериозни моменти, с които Малта ще трябва да се справи по време на своето председателство като този с евентуалното задействане на чл. 50 от Лисабонския договор, даващ право на страна членка за излизане от Съюза.

Приоритетите, които правителството на Малта е заложило, са шест и те са изключително важни и добре подбрани. През следващите шест месеца основните теми в европейските дебати ще са свързани с миграцията, единния пазар, сигурността, социалното включване, политиката на добросъседство и морското дело.

В момента има 110  гости и няма потребители и в сайта

Top