en

Старозагорската Бултех 2000 спечели награда за иновации

bulteh101215Старозагорската фирма Бултех 2000 спечели престижна награда в Конкурса за иновативно предприятие на 2015 година. Той бе организиран за единадесета поредна година от Фондация Приложни изследвания и комуникации, координатор на Enterprise Europe – България.

Инициативата е осъществена с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България и Норвежкия финансов механизъм. Конкурсът има за цел да насърчи иновационната дейност на българските предприятия и да популяризира успешните български иновативни компании сред широката общественост. Тази година участниците са отличени в девет области според въздействието на тяхната иновационна дейност. На специална церемония в рамките на единадесетия Национален иновационен форум на 8 декември 2015 г., президентът на България Росен Плевнелиев връчи статуетка за Иновативни технологии в традиционни сектори на фирма старозагорската фирма Бултех-2000 ООД. Бултех-2000 разработва и произвежда средства за контрол и автоматизация в млекопроизводството и хранителната индустрия с фокус върху малките производители. Фирмата се награждава за интегрирана система за събиране на мляко Ekomilk iBond, която е световна новост. Тя съчетава ултразвуков метод за оценка на качеството на млякото с IT технологии за ценообразуване и он-лайн банкови разплащания. Фирмата е водещ международен доставчик на най-големите пазари като Индия, Бразилия, Китай и Мексико. 

Бяха наградени още осем фирми в различни области. Статуетка за  Технологичен лидер в международна верига за добавена стойност получи пловдивската фирма Айгер инженеринг, която предлага проектиране и производство на машини и технологии в тютюневата индустрия с приложение във фармацията и опаковъчната промишленост. Айгер притежава 10 световни патента и предлага продуктите си в над 60 държави. В област Зелено новостартиращо иновативно предприятие за 2015 г. наградата получи Мейк България – София, която е създала и патентовала система за топлоизолация на сгради ЕКОПУР, която не изисква дупчене на фасадата благодарение на значително олекотените панели. Те могат да се леят на място и не остават отпадъци. Технологията е подходяща за сгради с историческа и културна стойност.

IMG 2275

IMG 2277

IMG 2278

Грамотата за Социална иновация спечели Триада софт - Варна, с интерактивна система за обучение Магичен свят за деца със специални образователни потребности, която е с няколко режима на работа – за деца, за специалисти и за родители. В категорията Иновации за по-добро качество на живот отличието бе дадено на софийската Алекс 1977, която създава козметични продукти, хранителни добавки и лекарства на базата на екстракти от градински охлюв под европейската марка Golden Snail, работи с болници в Германия, Белгия и Италия и изнася продуктите си в 11 държави в Европейския съюз. Солвей Соди - Девня, беше наградена в раздел Иновации на работното място. Компанията е отличена за системата Got It за събиране, оценка и реализиране на идеи на своите служители. Отличието в категория Иновации за пазарно лидерство  бе връчено на на Мобайл системс - София. Българска IT компания e разработила офис пакета за мобилни устройства на Android - OfficeSuite, който e сред топ 3 на най-сваляните текстообработващи приложения в Google Play в световен мащаб. Наградата в категория Иновационен мениджмънт получи А Дейта Про – София, а отличието за Иновативен бизнес клъстер бе присъдено на Средногорие Мед индустриален клъстер, който разполага с шест заводски и две университетски лаборатории.

В момента има 116  гости и няма потребители и в сайта

Top